چيني ها زبان تبتي ها را از کام در آوردند

به گزارش ميراث آريا(CHTN)، مقاله‌اي در همين رابطه درمجمع روز جهاني زبان مادري به قلم مسئولان فرهنگي تبت نوشته شده است و بر اين موضوع تأکيد شده است.

در بند پنج اين مقاله چنين آمده است:\" تبتي‌ها حق دارند که عقايد و نظريات خود را به زبان مادري ابراز کنند و بايد به خاطر اين هويت فرهنگي مورد محترم شمرده شوند.\"

در اين گزارش او به واقعيتي اشاره کرد که به علت اقدامات دولت چين براي توقف زبان تبتي در حال انجام است.

طبق گزارش‌هاي سازمان ثبت آزاد، دولت چين در حال کاهش آموزش زبان تبتي در مدارس اين کشور و جايگزين کردن زبان چيني(زبان ماندارين) به جاي آن است.

آناهولند، رئيس اين سازمان گفت: مسئولان تبتي درصدد متقاعد ساختن مهاجران هان(بزرگترين گروه بومي جهان که 90 درصد جمعيت چين را تشکيل مي‌دهد) به يادگيري اين زبان هستند درحالي که آنها هيچ تمايلي به فراگيري آن ندارند، اکنون خانواده‌هاي تبتي بايد بين فرهنگ خود و آينده فرزندان خود يکي را انتخاب کنند.

به گزارش کارشناسان يونسکو هم‌اکنون بين 6 و 7 هزار زبان زنده در دنيا وجود دارد ولي زبان ثبتي نه تنها در آمار يونسکو قرار نگرفته است بلکه حتي در ميان زبان‌هاي رايج چين نيز حضور متشکل ندارد.

سرينج درج، معلم سابق تبت که هم‌اکنون در هند زندگي مي‌کند گفت: وجود روزي به نام \"روز زبان مادري\" در يونسکو امري بافايده است اما اين سازمان براي حفظ زبان تبتي چه کمکي مي‌تواند بکند؟

سازمان تبت آزاد در حال متقاعد ساختن دولت چين براي تصويب قانوني است که زبان تبتي را در منطقه مستقل تبت(TAR) رسمي اعلام کند.

سرينج دووژ افزود: تصويب چنين قوانيني تنها راه حمايت و ايجاد فرصت‌هايي براي ماندگاري اين زبان در ميان تبتي‌‌ها باشد.

M/109


انتهای پیام/

کد خبر 1386120531